Az oldalon technikai okok miatt a rendelési lehetőség szünetel, kérjük látogasson vissza később!

Tévhitek

Tévhitek

„Amit én eszem, az jó a kutyámnak is.” Messziről indulunk a magyarázathoz, de ígérem, brit tudosók nem lesznek a leírásban.

A kutya őse, a farkas, ragadozó állat. Leginkább zsákmányállatokkal táplálkozott, azaz hússal, tudományosabban állati eredetű fehérjével és zsírral. Persze megették a zsákmányállat, pld.madár bélcsatornájában található magokat, növényi részeket is, szakszerűen úgy nevezzük: szénhidrátokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, valamint mikro- és makroelemeket is. Ha a természetben ez a táplálékuk, akkor mi miért etetnénk velük mást, mint ami nem elégíti ki az evolució során kialakult igényeiket? 

A humán táplálkozás nem összehasonlítható a kutyákéval. Bármennyire is a család tagjaként tekintünk négylábú Kedvencünkre, hosszútávon nem kielégítő számára az, ha a vacsora asztal maradékával, vagy a vasárnapi ebédről megmaradt töltött káposztával etetjük. A csokoládés muffin sem kerülhetne kutyánk táljába, mert bár sokan nem tudják, de a csokoládé olyan anyagokat tartalmaz, ami a kisállatok számára mérgező hatású, nagyobb mennyiségben komoly bélrendszeri problémákat okozhat.

A kutyák nem ínyencek. Amíg az ember időnként igényli, hogy kellemes környezetben, egy finom bor mellett, szépen megterített asztalon, a szemnek és szájnak egyaránt kellemes gourmet falatokat fogyasszon, és minden nap más ételeket egyen, addig a kutyák azért várják csóváló farokkal gazdájukat táljuk mellett, mert éhesek és alapvető létszükségletüket szeretnék kielégíteni. Vannak persze „válogatósabb”, „érzékenyebb” fajták, de az nem azt jelenti, hogy a hűtőben kell keresnünk a megoldást a kolbászok és a virsli között félúton.

Természetesen nem kell a végletekig elmenni és arra gondolni, hogy akkor most nekünk is élő csirkével kellene etetnünk kedvencünket a nappali közepén, esetleg hagyni, hogy levadássza a szomszéd kedvenc papagáját. Azt viszont valóban jelenti, hogy olyan összetételű táplálékot kell adnunk neki, ami megegyezik hajdani zsákmányállatainak összetételével. Azaz hús alapú legyen, ne pedig szója vagy egyéb növényi fehérje, mert ezek nem elégítik ki az ilyen irányú táplálékigényét, és fejlődési, működési zavarokat, más szóval betegségekhez vezethet. Pld. a fehérjehiány –sok más mellett - az immunrendszer védekezőképességének a csökkenését okozhatja, így könnyebben megbetegedhet az állat. A kutyák nem vegetáriánusok, szükségük van állati eredetű fehérjére is!
Az otthoni „külön főzés” is lehet részben megoldás. Azért csak részben, mert jó minőségű táplálékot, megfelelő arányban, olyan szakértelemmel és olyan minőségű alapanyagokkal, mint ahogyan egy német, 50 év tapasztalattal rendelkező gyártó teszi, biztosan nem egyszerű feladat. Aki jó minőségű, hangsúlyozom, jó minőségű táppal eteti kutyáját, amellett, hogy teljesértékű és kiegyensúlyozott beltartalmi értékű tápanyagot biztosít Kedvence számára, időt, pénzt, energiát spórol! Töltsük inkább az időt Kedvencünkkel, játékkal, nagy sétákkal, ne a tűzhely előtti kevergetéssel.

„Ilyen keveset kell csak adni? Ettől a mennyiségtől éhen hal a kutyám!”
Igen, keveset kell adni és nem, nem fog éhen halni a kutya!
Jó minőség = jó beltartalom = jól hasznosuló tápanyagok = optimális felhasználás = kevés széklet
Aki azt gondolja, hogy a gondoskodás kifejezésének legjobb módja az, ha minél púposabbra tömi Kedvence etetőtálját napi kétszer, az nagyon téved!

A Happy&Fit tápok összetételét, alapanyagait olyan szakértők fejlesztették ki, akik pontosan tudják, hogy felnőtt vagy kölyök, érzékeny, vagy nagyobb aktivitású kutyának milyen napi etetési mennyiségre van szüksége.

Legyen szó csivaváról (mini testű kutya), vagy dán dogról (óriás testű kutya), minden fajtánál az a cél,
hogy a testméretének, súlyának, aktivátásának megfelelő mennyiségű tápmennyiséget kapja. Nem kell tehát megijedni a „kevésnek tűnő” napi etetési mennyiségeken, mert biztos lehet abban, hogy kutyája testsúlyának és korának az optimális energiát és tápanyagokat biztosít. Ettől eltérni akkor érdemes, ha a kutya aktivitása az átlagostól eltérő. Azaz többet, vagy kevesebbet mozog az átlagnál, vagy téli időszakban kertben tartott kutyáknál.

Túláradó szeretet
Kezdjük a leírást egy bemutatással.
Ő itt Hamilton, egy 2 éves mopsz fajtájú, cuki kutya. Mondanom sem kell, a Család Kedvence. Nagy kezdőbetűvel a Család és nagy kezdő betűvel természetesen a Kedvenc. 

A gyerekektől a nagymamákig mindenki imádja, dögönyözi, maximális szeretetéről biztosítja a kis szőrgombócot.
Az utcán sétálva mindenki bájos szavakkal illeti, mert hát ki az, aki ne érezne késztetést arra, hogy Hamikát megsimogassa? Állapítsuk meg tényszerűen, hogy Hami cuki. Annyira cuki, hogy lépten nyomon a konyhában, reggelinél, ebédnél, vacsoránál, de úgy általában a nap ébren töltött 16 órájából mindig csak adnánk neki, leginkább szeretetet, simogatást és persze, hogy a kombináció tökéletes legyen, egy kis virslit, felvágottat, pár karika kolbászkát, egy kis csirkehusit, meg májast, mert Hami ezeket vaúúúgy szereti.

Azt érzi a Család minden tagja, hogy azzal tesz neki a legjobbat, ha megosztja vele azt, amije csak van (koszt, kvártély), de leginkább a vajas kenyeret, meg a rántott húst. Hami ott topog mindig a lábuk alatt, legfőképp a konyhában és „állandóan” éhes. Tágra nyílt, boci szemeivel könyörög, és azt ugatja: „Adjatok ennem!”
Aztán persze az ellenállásra képtelen két lábúak, például Ödönke is lepottyant egy darabot a reggelijéből Haminak, meg Marika nagymama is ad egy keveset a töltött káposztából dél körül és persze Ferenc apuka is megkínálja egy kis kolbásszal a vacsorából. Mindeközben Anya kiméri napi kétszer a nagy gonddal kiválasztott jó minőségű kutyatápot is Haminak, mert ugye jól tudják, hogy e nélkül Hami rossz kedvű lenne és nem is lenne olyan szép, csillogó a bundája.
…És ez így megy minden egyes nap....
Hami napról napra cukibb lesz, olyan cuki, hogy már be sem fér a számára kialakított bejárati ajtón.

Egy két régen nem látott barát, ha beköszön a Családhoz és meglepődik Hamit látva, hogy „Jééé! Mekkorát nőtt ez a kutya! - és ilyenkor nem a korára és az eltelt időre gondolnak…), akkor csak azt jegyzi meg büszkén Ferenc Apuka, hogy „Igen, valóban

jól van tartva a kutya.” és még meg is veregeti képzeletben a saját vállát.
Hami elhízott! Tessék megérteni! (Ja, nem! Hami cuki és jól van tartva. )
Az elhízás betegség.
A túlsúly számos betegség okozója lehet, végső soron pedig a várható élet hosszát is csökkentheti. Azt pedig senki sem szeretné, hogy kedvencétől azért kelljen hamarabb megválnia, mert nem tud a kondíciójára figyelni.
Kedvencünk táplálkozására, főleg, ha hízékony fajta (pl. mopsz, bull terrierek) szigorúan oda kell figyelnünk. Iránta érzett szeretetünket ne azzal fejezzük ki, hogy túletetjük, számára nem megfelelő ételekkel tömjük, hanem azzal, hogy időt szánunk a napi sétákra, és csak azt a jó minőségű tápot adjuk neki, amit szintén körültekintően választottunk számára.
Válasszon kutyájának a Happy&Fit tápok közül, amely mellé nem szükséges egyéb táplálékot biztosítania számára.

Kölyökkutyája van? Válasszon neki kölyöktápot, testméretének megfelelően!

A Happy&Fit tápok között két, kifejezetten kölyökkutyáknak készült táp található. Az egyik a nagytestű kölyökkutyáknak fejlesztett Happy&Fit Natural Welpen XL táp, a másik pedig a kis és közepes testű kutyáknak javasolt Happy&Fit Natural Lamm táp.

Mindkét tápot német táplálkozási szakértők fejlesztették ki úgy, hogy kölyökkutyája a legmegfelelőbb táplálásban részesüljön.
A nagytestű kölyökkutyák táplálása azért tér el jelentősen a kis- és közepest testű társaikétól, mert ők kétszer olyan gyorsan nőnek ugyanazon időszak alatt.
Amíg egy kistestű kölyök növekedése során a születéskori testsúlyát tízszeresére növeli, (az ember 28-szorosára) addig a pld. a német dog születési súlya 130-szorosára nő) A gyors növekedés időszakában, főleg a nagytestű fajták kölykeinél, vétett etetési 

hibák maradandó csontfejlődési rendellenességekhez vezetnek. A növendék kutyák táplálásánál a túletetéssel lehet a legegyszerűbben bajt okozni. A nagy tápanyag és energiatartalmú tápok kizárólag az előirt adagolásban etethetők. A korlátozás nélküli (ad libitum) etetés nem vezet nagyobb méretű kutyához, viszont végzetes etetési hiba lehet.
A túlzott energia bevitel gyors testsúly növekedést eredményez, ami túl nagy nyomást gyakorol a még meg nem erősödött csontváz rendszerre, az ízületi felületekre (pontosan úgy, mint egy túlterhelés alatt összeroskadó polc). A túlsúly az ízületek deformálódásához, a csípőízület estében pld. bizonyos esetekben a csípőízületi diszplázia megjelenéséhez vezethet. A túl nagy fehérjetartalom túlzott energiabevitelt is jelent, ezért jelentkezhet pld. a csípőizületi diszplázia fehérjetúletetés esetén is, ez azonban nem a fehérje, hanem annak energiatartalma miatt alakul ki. Ennek megelőzése érdekében a nagytestű fajták kölyök tápjai alacsonyabb energia-, zsír- és fehérjetartalmúak, mint a kisebb testű fajtáké.
A túlzott kálcium etetés is súlyos következményekkel járhat. A kiskutyák emésztőrendszere még nem tudja korlátozni a kálcium felszívódását, a felnőtt kutyákkal ellentétben. Ha túl magas a táplálék kálciumtartalma, vagy csonterősítő tablettákat túladagolja a gazda, akkor annak jelentős része felszívódik a kölyök bélcsatornájából. A kálcium túladagolás a csontosodás folyamatát megzavarja és pld. osteochondrosishoz vezethet. Ennek megelőzésére a nagytestű fajták kölyöktápjainak pld. alacsonyabb a kálcium (Ca) tartalma, mint a kisebb testű fajtáké. Tápetetés mellett az ásványi anyag készítmények etetését kerülni kell.

Gyakran hallott tévhit, hogy a növendék táptól túl gyorsan nő a kutya, ezért inkább felnőtt táppal etetik a nagytestű fajták növendékeit, merthogy a felnőtt tápok fehérjetartalma alacsonyabb, mint a kölyökkutyás tápoké.

Talán a legnagyobb etetési hiba, amit el lehet követni egy növendék kutyával szemben. Főleg a gyorsan növő nagytestű kölykök számára veszélyes a felnőtt táp etetése, mivel annak összetétele nem igazodik a növekedés tápanyag és energiaigényéhez. A hibás gyakorlat oka az, hogy a növendék tápoknak magasabb a fehérje-, és energiatartalma, ugyanakkor ismert, hogy a növendékkori elhízás pedig csontfejlődési rendellenességekhez vezet. A gyors növekedés során a kölykök csontozata még nem szilárdult meg, nem elég erős a növekvő testsúly megtartásához, ezért a túlsúlyos kölyköknél csontfejlődési rendellenességek alakulhatnak ki (csípőizületi diszplázia). Ezért feltétlenül el kell kerülni a növendékkori elhízást – de nem felnőtt táp etetésével. Nem szabad ugyanis elfeledkezni a kálciumról sem. A nagytestű fajtáknak készült felnőtt táp kálcium tartalma magasabb, mint a növendék tápé, ugyanis a túlzott kálcium bevitel növendék korban porcképzési zavarokhoz vezethet , ezért a nagytestű növendék tápok kálcium tartalma csökkentett. Ha tehát a növendék nagytestű kutyát a nagyobb kálciumtartalmú, de alacsonyabb energia és fehérjetartalmú felnőtt táppal etetjük, akkor azzal túl sok kálciumot adunk a kutyának, ami porc fejlődési zavarokhoz vezet.

A helyes megoldás a növendék táp etetése, de az előírt, visszafogott napi adagban. Soha nem szabad a jó minőségű tápokat a kutyával szabadon etetni, a kutya előtt hagyni nagyobb mennyiséget. Ez biztosan túletetéshez, elhízáshoz, stb. vezet.

 

infó: http://happyandfit.eu/hu/okos-gazda/15-tevhitek.html

További hírek